BE your own Impulse!
 
 

Nieuws


Terug naar overzicht

05-05-2022

De vijf voordelen van een zelfredzame organisatie

Een zelfredzame organisatie is een organisatie die in staat is zichzelf continu te verbeteren. Een organisatie waar iedere dag wordt gekeken of dingen beter, sneller of slimmer kunnen. De vijf voordelen van een zelfredzame organisatie zetten we hieronder op een rij.

De letterlijke definitie van zelfredzaamheid is: jezelf kunnen redden. Op alle levensgebieden en met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Een zelfredzame organisatie is net zoiets, die ‘organiseert’ zichzelf en vaak van onder naar boven. Iedereen in z’n organisatie is continu bezig met ontwikkeling. Niet omdat het moet, maar omdat ze dat willen. Dat heeft veel voordelen. Hieronder noemen we de vijf voornaamste.

1. Dichter bij de klant
Omdat het van onderuit wordt gestuurd, zorgt het ervoor dat je als organisatie ook dichter bij je doelgroep komt te staan. Je haalt de buitenwereld, de wereld van de klant, naar binnen. En dat kan alleen, als er daadwerkelijk verbinding is tussen die twee werelden.

2. Haalbare doelen
Doordat je dichter bij je klant staat, worden doelen vaak ook meer realistisch en haalbaar. Veranderingen komen van onderaf, wat maakt dat ze daadwerkelijk voelbaar en nodig zijn.

3. Brengt innovaties naar boven
Doordat er meer focus is op zaken die er echt toe doen, ontstaat haast automatisch meer werkplezier. Dat zorgt er weer voor dat je mensen meer openstaan voor een andere kijk op het werk en de processen. Kunnen we dingen slimmer aanpakken en zo ja, hoe dan? Dat kan voor geweldige innovaties zorgen.

4. Zorgt voor draagvlak
Veranderingen die van onderuit in een organisatie worden geïnitieerd, krijgen zelden te maken met weinig draagvlak. Het zijn immers veranderingen of verbeteringen die de mensen zelf willen.

5. Efficiency
Voor medewerkers is het belangrijk een houding te ontwikkelen waarin zij verantwoordelijkheid nemen en oplossingen uitwerken voor wat niet werkt. Daarnaast zijn praktische handvatten nodig om dit daadwerkelijk op de werkvloer vorm te geven. Training van medewerkers, leidinggevenden en interne coaches, gericht op deze thema’s vormt de basis voor succes.

Goed om te weten
Paradoxaal genoeg, hebben mensen kaders en richtlijnen nodig om in volledige vrijheid te kunnen werken. Als corporatie is het van belang dat je deze paradox goed begrijpt. Op een slimme manier investeren in je mensen zorgt ervoor dat medewerkers durven, kunnen en gaan bewegen. Met als gevolg: zelfredzame medewerkers en teams, hoge productiviteit, duurzame inzet en veel loyaliteit en betrokkenheid. Eens van gedachten wisselen over de zelfredzaamheid van jouw organisatie of team? Neem gerust contact met ons op.



Terug naar overzicht



Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste informatie, interessante weetjes en ontwikkelingen?