BE your own Impulse!
 
 

Nieuws


Terug naar overzicht

23-05-2022

Dit is waarom cultuur en vertrouwen de basis zijn voor groei in een organisatie

De wereld verandert en de behoefte van klanten verandert. Digitalisering is een belangrijk onderdeel daarin. We zien dat organisaties struggelen met hoe je iedereen intern meekrijgt in die veranderingen. Collega’s hebben geen tijd, of zien er het nut niet van in. Hoe krijg je toch iedereen mee?

What’s in it for me
Het is belangrijk dat je bij iedere verandering de hele organisatie meeneemt, van begin tot eind. Wees daarin ook transparant en heb oog voor de ‘what’s in it for me?’ vraag. Medewerkers zijn per definitie benieuwd naar wat een verandering voor hem of haar persoonlijk betekent en wat de invloed is op het werk. Maar soms is het bij een verbetering of verandering juist lastig om individuele voordelen te hebben. Probeer dan ook aandacht te hebben voor de 'what's in it for us'. Laat zien hoe iets de organisatie helpt, hoe je met elkaar kunt groeien door veranderingen of verbeteringen.

Zelfredzaamheid
Iedereen meekrijgen lukt ook door te bouwen aan een zelfredzame organisatie. Hierover schreven we in ons vorige blog [LINK NAAR BLOG: De vijf voordelen van een zelfredzame organisatie.] al. Zelfredzaamheid bij medewerkers betekent werken aan persoonlijke competenties en motivatie én aan de manier van aansturen en leidinggeven. Met elkaar werk je aan een houding waarin medewerkers verantwoordelijkheid nemen en oplossingen aandragen voor wat niet werkt. Daarvoor kan het verstandig zijn handvatten aan te reiken, in de vorm van trainingen of begeleidingstrajecten, voor zowel medewerkers als leidinggevenden. Allemaal gericht op zelfsturing en verantwoordelijkheid.

Ruimte, tijd en vrijheid
Het is belangrijk dat medewerkers hiervoor ruimte, tijd en vrijheid krijgen. Dat betekent iets voor de cultuur van de organisatie. Een cultuur waarin je in alle open- en eerlijkheid werkt aan het van onderaf wendbaar maken van de organisatie. Een cultuur gebaseerd op vertrouwen ligt aan de basis van groei. Groei van de medewerkers zelf en daarmee ook de organisatie in z’n geheel.

De drie elementen van een zelfredzame organisatie
“Ik zie verbetering, ik durf er wat van te zeggen en er wordt wat mee gedaan.” Die drie elementen zorgen voor een zelfredzame organisatie. Als je als organisatie werkt aan die drie elementen, dan zorg je voor een voedingsbodem voor succes en groei van de organisatie. In een cultuur waar de basis voor verbetering van onderaf komt, is draagvlak haast een vanzelfsprekendheid. De implementatie van een nieuwe tool of applicatie zal daarna vele malen makkelijker gaan, de mensen zullen bij wijze van spreken ‘staan te springen’ om ermee aan de slag te gaan. Het idee komt immers van henzelf!

Keertje van gedachten wisselen?
Werken aan verandering is niet makkelijk. Maar het kan. Zeker in een cultuur waarin continu (door medewerkers) wordt nagedacht over verbetering en verandering. Weten wat wij kunnen doen of een keer van gedachten wisselen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.



Terug naar overzicht



Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste informatie, interessante weetjes en ontwikkelingen?