BE your own Impulse!
 
 

Nieuws


Terug naar overzicht

30-11-2022

10 stappen voor meer draagvlak

In ons vorige blog vertelden we waarom draagvlak belangrijk is bij een nieuw idee of verandering. Hieronder delen we 10 stappen die je kunt nemen om de kans op draagvlak zo groot mogelijk te maken.

Deze tien stappen vergroten de kans op draagvlak
1. Hou het klein en doe het stap voor stap. Verdeel het totale pad in kleine stukjes, om steeds een kleine stap te kunnen zetten. Het hoeft niet gelijk één groot project te worden.

2. Als je een stap hebt genomen en dat is een succes, vier dat dan ook. Sta er even bij stil, zet mensen in het zonnetje en laat zien waar je trots op bent. Is de stap geen succes? Evalueer dan goed zodat je hier leerpunten uit haalt voor een volgende keer.

3. Pak het gestructureerd aan, bijvoorbeeld projectmatig. Voorkom dat het als een losse flodder wordt neergezet, maar borg daadwerkelijk een gestructureerde aanpak. Maak duidelijke afspraken, ook om te voorkomen dat het onnodig groot wordt.

4. Werk van beneden naar boven en van boven naar beneden. Dus niet alleen de bestuurder die goede ideeën heeft, maar heb zeker ook aandacht voor de ideeën die op de werkvloer ontstaan. Juist daar beginnen vaak de wat kleinere ideeën. Meestal zijn dat kleine wijzigingen, waarvan mensen heel gelukkig worden. Door daar oog voor te hebben en naar te luisteren, worden medewerkers enthousiast en dat zet ze in hun kracht.

5. Blijf communiceren, laat zien wat je doet, neem iedereen mee en wees trots op wat je doet. Trots is een element dat zorgt voor een authentieke organisatie: een gelukkige organisatie waarin het bruist van ideeën, medewerkers met plezier werken en klanten je fan worden.

6. Als je ergens aan bent begonnen en je wilt het draagvlak verbreden, zorg er dan voor dat je input ophaalt en krijgt. Dat betekent dat het project verweven zit in de organisatie, in plaats van dat het binnenskamers wordt uitgevoerd.

7. Richt je aandacht op de enthousiastelingen, de early adapters. Heb oog voor en luister naar de mensen die kritisch zijn, maar laat je daardoor niet weerhouden.

8. Stel haalbare doelen en monitor daarop. Leg vast waar je nu staat, waar je naartoe wilt en hoe je daar gaat komen. Bekijk vervolgens na een tijd hoe ver je bent gekomen en check of het doel nog steeds haalbaar is.

9. Hou het niet bij praten, maar maak het concreet en zet stappen. Alleen dan kom je dichter bij je einddoel en blijf je niet stilstaan.

10. Gebruik het momentum. Als er een goed idee ontstaat, wacht dan niet om er iets mee te doen. Vaak is juist het moment van ontstaan het perfecte moment om er iets mee te doen. Er is een behoefte, gebruik dat momentum.

Geen recept
Draagvlak draagt bij aan het succes van verandertrajecten. Maar er bestaat niet zoiets als een recept voor het creëren van draagvlak. Bovenstaande 10 stappen helpen, maar iedere organisatie is anders. Eens van gedachten wisselen over hoe je binnen jouw organisatie kunt werken aan draagvlak? Neem gerust contact met ons op.



Terug naar overzicht



Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste informatie, interessante weetjes en ontwikkelingen?